ΚΟΥΖΙΝΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΈΝΑ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ


ΚΟΥΖΙΝΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΈΝΑ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ


Η διατροφή και ο τρόπος παρασκευής των φαγητών αποτέλεσαν ένα πολιτισμικό δημιούργημα συλλογικής εμπειρίας, γνώσης και φαντασίας στο πέρασμα των χρόνων.
Έθιμα, συνήθειες, θρησκευτικές αντιλήψεις και τοπικές λαϊκές παραδόσεις, συνδέθηκαν με τη διατροφή και δημιούργησαν τη γαστρονομική μας ταυτότητα.
Ο χρόνος, ο τόπος, το κλίμα, τα αγαθά, οι άνθρωποι αλλά και οι ιστορικές μεταβολές αντανακλώνται στο περιεχόμενο του πιάτου μας. Ένα στρωμένο τραπέζι, ένα γεύμα, αποτελούν ένα συνεχή διάλογο με την ιστορία και την λαογραφία μας.
Το 1922 οι Μικρασιάτες πρόσφυγες φέρνουν μαζί τους μιαν άλλη πιο δυναμική, χρωματισμένη, αρωματισμένη και ηδονιστική αντίληψη στο χώρο των γεύσεων. Το ελληνικό τραπέζι αρχίζει πλέον να ξεχωρίζει για την ποικιλία των πιάτων του. Τζατζίκι, ιμάμ μπαγιλντί, σουντζουκάκια, χιουνκιάρ μπεγεντί, ταούκ κιοκτσού, ατζέμ πιλάφ και άλλες Μικρασιάτικες γεύσεις συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο και λαχταριστό σύνολο. Εδέσματα μιας μακραίωνης ανατολίτικης παράδοσης και κουλτούρας.
Εδέσματα στα οποία χωρίς να απουσιάζουν τα αισθητικά ερεθίσματα, πρωταγωνιστούν: η έντονη γεύση και το πικάντικο άρωμά τους.
Τα Μικρασιάτικα εδέσματα, πέρα από την αισθητική και γευστική τους απόλαυση, ενεργοποιούν ασυναίσθητα τη μνήμη μας, μας ωθούν να ανατρέξουμε στα σύμβολα και στους μύθους και μας βυθίζουν στη νοσταλγία και στην αίγλη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου